go to home
Εξερεύνησε / Παραλίες / Αλυκό

Αλυκό Καθώς συνεχίζετε τη διαδρομή σας προς το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 17 χλμ από τη Χώρα, συναντάτε το Αλυκό. Τρεις καλά κρυμμένοι κόλποι από το κεδρόδασος περιμένουν να σας γοητεύσουν.
Ένα κεδρόδασος σπάνιας ομορφιάς, από τα πυκνότερα της Ελλάδος, με έκταση άνω των 600 στρεμμάτων, περιτριγυρισμένο από αρκετούς αμμόλοφους, καταπράσινα νερά, ένα γαλήνιο τοπίο με θέα την Ίο και Ηρακλειά που σίγουρα θα σας συναρπάσει.

Κεδροδάσος Αλυκού Νάξου
Λίγα λόγια για Αλυκό,
"Χερσόνησος στη ΝΔ Νάξο, σπάνιας φυσικής ομορφιάς με χρυσές αμμουδιές, απέραντο γαλάζιο και το μοναδικό δάσος με τους Κέδρους τις αμμοθίνες και τους αμμόλοφους. Η ιστορία του Αλυκού, από τα σημάδια ζωής που έχουν βρεθεί χρονολογείτε να ξεκινάει από την πρωτοκυκλαδική εποχή, Μινωική, Μυκηναϊκή, Βυζαντινή και Τουρκοκρατία. Το 1888 οι Παλαιολόγοι το αγόρασαν από τους Τούρκους και από αυτούς περιήλθε στο δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Κατά την διάρκεια της Χούντας στην Ελλάδα το Αλυκό πουλήθηκε(κατά περίεργο τρόπο) σε ξένη εταιρία με σκοπό την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ και το δάσος έπειτα από πολλά δικαστήρια έγινε πάλι ιδιοκτησία του δημοσίου. Δυστυχώς οι οικοδομές, τα ερείπια και τα μπάζα παραμένουν μέσα στο δάσος και αλλοιώνουν την εικόνα του πανέμορφου τοπιού.

Το δάσος,
Οι «Παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων» αποτελούν σύμφωνα με την Οδηγία των Οικοτόπων (οδηγία ΕΟΚ 92/43) οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250*). Πρόκειται για ένα σπάνιο, εξαιρετικής ομορφιάς οικότοπο, που απαντάται στις ακτές της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης. Τα είδη κέδρων που βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στις αμμοθίνες, επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες της δράσης του ανέμου και της άμμου, άλλοτε όρθια και άλλοτε πεσμένα στο έδαφος, δίνοντας στο οικότοπο μια μοναδική σύνθεση από φυσικά γλυπτά.

Στην Ελλάδα, ο οικότοπος αυτός απειλείται από διάφορούς παράγοντες όπως περιορισμένη φυσική αναγέννηση, έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού, εναπόθεση απορριμμάτων, κόψιμο κλαδιών βόσκηση και άλλα.

Το κεδροδάσος του Αλυκού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πυκνότερα εκ των 8 που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει έκταση περίπου 800 στρέμματα και αποτελείται από αιωνόβια δέντρα, (κέδρους ή αρκεύθους, σκίνους, ρείκια, θυμάρι, ασπαλάθους και άλλα αγριολούλουδα. Οι κέδροι που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δάσους είναι Κωνοφόρο γυμνόσπερμο φυτό ο γιουνίπερος (επιστ. ονομασία Juniperus) είναι γένος που ανήκει στην τάξη των Πευκωδών και στην οικογένεια των Κυπαρισσοειδών . Είναι γνωστός στην Ελλάδα και με τις ονομασίες άρκευθος και κέδρος. Η μέση ηλικία των δέντρων είναι από 200 έως 300 χρόνια, ύψος έως και 6 μέτρα και διάμετρο του κορμού που φτάνει το 1 μέτρο. Οι κέδροι έχουν ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται σε ακτίνα τουλάχιστον διπλάσια από το ύψος τους! Εκτός από τις μεγάλες ρίζες τους μια τεράστια ποσότητα πολύ λεπτών ριζών διαμορφώνουν ένα πυκνό πλέγμα που συγκρατεί την άμμο και έτσι διατηρούνται οι αμμόλοφοι. Το κεδροδάσος του Αλυκού είναι χαρακτηρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής καθώς φιλοξενεί άγριους λαγούς, ερπετά και πολλά είδη πουλιών.

Προπολεμικά είχε προταθεί να αποτελέσει ‘εθνικόν νησιωτικόν δρυμόν’ χωρίς να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι ότι μετά από τόσα χρόνια το δάσος υπάρχει και οφείλουμε όλοι οι Ναξιώτες, πολίτες και φορείς να το προστατέψουμε, να το κρατήσουμε, καθαρό, όμορφο και να το αναδείξουμε.
"

Νικόλαος Μουστάκης κάτοικος Αλυκού


Προμηθευτείτε τα απαραίτητα απο τα κοντινά μαγαζιά και μείνετε ως αργά απολαμβάνοντας ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.