go to home
» Magazino / Δρώμενα / Απόκριες
" Έλαμψε " η Νάξος τις Απόκριες Το νησί γνώρισε πρωτόγνωρη συμμετοχή στα αποκριάτικα έθιμα που ο κόσμος αγκάλιασε και συμμετείχε με ενθουσιασμό στον εορτασμό τους!

Ο Διόνυσος είχε την τιμητική του στη χώρα της Νάξου αφού γιορτάστηκαν με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά τα Μεθυδότια καθώς και η Λαμπαδηφορία με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 700! Η Κυριακή της Αποκριάς έκλεισε με το Καρναβάλι που είχε πλήθος κόσμου στην παραλία να παρακολουθεί και να συμμετέχει.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Διόνυσος συνοδευόταν από τις Μαινάδες και τους Σατύρους στην αναβίωση των Μεθυδότιων. Ο χορός και η ζωντανή μουσική συνόδευαν τη διάθεση και τις χορευτικές κινήσεις των παιδιών που συμμετείχαν. Η εκδήλωση κατέληξε στην παραλία της Χώρας όπου πραγματοποιήθηκε σπονδή προς τιμή του θεού, το ρακόμελο έρεε άφθονο και η μουσική και ο χορός συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ.

Το Σάββατο πλήθος κόσμου ανέβαινε προς το Κάστρο από νωρίς με ένα σεντόνι στο χέρι και οι περαστικοί αναρωτιόνταν το λόγο. Φυσικά κατευθύνονταν προς τη σχολή των Ουρσουλινών για να προετοιμαστούν για τη Λαμπηδοφορία που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής με περισσότερα από 700 άτομα να δηλώνουν δυναμικά το παρόν.

Οι παλιότεροι ανέλαβαν το βάψιμο και την επιμέλεια της στολής και έτσι σχηματίστηκε μια πολλή μεγάλη πομπή που ξεκίνησε από το Κάστρο και σε μια διαδρομή που ξεπέρασε τις δύο ώρες κατέληξε στην παραλία με τη λήξη της εντυπωσιακή.

Η ζωντανή μουσική από τα κρουστά, οι φωνές του κόσμου και οι αναμμένες δάδες δημιούργησαν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα αφιερωμένη στο Διόνυσο που θα θυμούνται όλοι για πολύ καιρό, ελπίζουμε πραγματικά μέχρι την επόμενη χρονιά που περιμένουμε από τον κόσμο να το αγκαλιάσει ξανά με θέρμη.

Το Καρναβάλι το πρωί της Κυριακής έκλεισε πανηγυρικά τους εορτασμούς του τριημέρου στη Χώρα. Μεγάλη συμμετοχή με πληρώματα που εξέφρασαν τη γνώμη τους για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις του τόπου αλλά και γενικότερα της χώρας. Η σάτιρα και η κριτική είχαν έντονο στοιχείο και οι εκδήλωση συνοδευόταν από άφθονο ποτό, μουσική και φυσικά χορό.

Τα μπράβο ανήκουν σε αυτούς που συντέλεσαν άμεσα για την υλοποίηση των δρώμενων αυτών με τόσο μεγάλη επιτυχία και φυσικά στον κόσμο που το αγκάλιασε μαζικά. Ένα γνήσιο δείγμα πως ο κόσμος όταν θέλει μπορεί να συνεργάζεται μακριά από σκοπιμότητες και μικροπολιτικές δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό καθιστώντας τη Νάξο επίκεντρο των Κυκλάδων.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα χωριά του νησιού από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Αντίθετα έδωσαν δυναμικά το παρόν με τα έθιμα τους ζωντανά και πλήθος επισκεπτών να τα αγκαλιάζει και να συμμετέχει δυναμικά σε αυτά.

Στην Απείρανθο οι «Κουδουνάτοι» έκαναν αισθητή την παρουσία τους πολλά μέτρα μακριά κιόλας από το χωριό. Οι πολλοί επισκέπτες παρακολούθησαν με θαυμασμό τις θορυβώδεις κινήσεις τους που προκαλούνταν φυσικά από τα κουδούνια που ήταν δεμένα στη μέση τους.

Αυτοί κινούνταν αδιάκοπα στα στενά του χωριού και έμπαιναν στην πλατεία για να διακόψουν για λίγο με τη ‘’φασαρία’’ τους το χορό του κόσμου και επέστρεφαν ξανά. Η παραδοσιακή μουσική και τα κεράσματα από τους κατοίκους του χωριού προς τους επισκέπτες άφθονα όπως και το κέφι που συνόδεψε τις εκδηλώσεις ως αργά το απόγευμα.

Την τιμητική τους είχαν και αυτή τη χρονιά οι «οι κορδελάτοι – φουστανελάδες» στα χωριά του Κυνιδάρου, της Μονής , των Εγγαρών και της Γαλήνης. Το έθιμο αυτό που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια είχε μεγάλη συμμετοχή και οι φουστανελάδες γνώρισαν το καλωσόρισμα στα χωριά που επισκέφθηκαν από τις γυναίκες του χωριού με τα πλούσια φαγητά τους. Αυτοί με τη σειρά τους ανταπέδωσαν τη φιλοξενία με ζωντανή μουσική και άφθονο χορό και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.