go to home
» Magazino / 3ήμερη / 2η Ημέρα
2η μέρα Αδράξτε την μέρα ξεκινώντας με πρωινό νωρίς στην παραλία και γεμίστε ενέργεια για να κάνετε μια σύντομη εκδρομή στα ορεινά χωριά της Νάξου, εμπειρία μοναδική και συνάμα απαραίτητη. Μολονότι οι επιλογές των χωριών είναι πάρα πολλές υπάρχει μια διαδρομή που έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τρία από τα πιο σημαντικά, το καθένα για τους λόγους του.

 Ξεκινήστε με το Χαλκί ( Τραγαία), περπατώντας στα υπέροχα στενά του θα συναντήσετε παλιά νεοκλασικά σπίτια δείγμα της παλιότερης ακμής του χωριού. Ένα υπέροχο αποστακτήριο-μουσείο κίτρου, καθώς και δυο επιλογές για καφέ, μία σε έναν κατάφυτο κήπο και η άλλη σε ένα κλασικό παλιό καφενείο που θα συνομιλήσετε με ντόπιους μεγάλους ανθρώπους και θα δοκιμάσετε το περίφημο γαλακτομπούρεκό τους συνοδεία ενός ελληνικού καφέ ή μιας ρακής. Αξίζει και η βόλτα μέσα από ένα μονοπάτι που οδηγεί στον παλαιοβυζαντινό ναό του Αγ. Γεωργίου του Διασορρίτη που αποτελεί ξεχωριστό μνημείο.

Συνεχίζοντας την πορεία σας σε λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσετε το Φιλότι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό και η βόλτα στα πολύ γραφικά στενά (σοκάκια)  του θα σας αποζημιώσει. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκονται δύο πολύ μεγάλοι πλάτανοι που προσφέρουν μοναδική δροσιά και δύο καφενεία για να κεραστείτε. Επισκεφθείτε το μουσείο Ελληνικών Νομισμάτων και συνεχίστε βόρεια με κατεύθυνση την Απείρανθο. Στη διαδρομή θα συναντήσετε ένα πλάτωμα του δρόμου που μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Φιλοτίου.

Έπειτα από λίγη ώρα μπροστά σας ξεπροβάλλει το πιο διάσημο χωριό της Νάξου, η γνωστή  Απείρανθος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, την παράδοση των κατοίκων, τα μουσεία και τους πύργους της. Στην είσοδο του χωριού στο αριστερό σας χέρι στο ύψωμα βρίσκεται ο μύλος του Μαργαρίτη μια βόλτα ως εκεί κρίνεται απαραίτητη.  Περπατήστε στα δρομάκια της και επισκεφθείτε κάποιο από τα μουσεία της καθώς και τον πύργο του Ζευγώλη σκαρφαλωμένο στο βράχο με τη θέα προς όλο το χωριό και τη θάλασσα. Συνομιλήστε με τους κατοίκους και νιώστε την αύρα ενός ιδιαίτερου τόπου που φέρει μεγάλη παράδοση. Φυσικά μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τη διάσημη κουζίνα της και να πιείτε έναν καφέ συνδυάζοντάς τον με τα τοπικά γλυκίσματα.

Κατά την επιστροφή σας επιλέξτε διαφορετική διαδρομή για να κάνετε ένα σύντομο πέρασμα και από άλλα χωριά. Φυσικά η θάλασσα σας καλεί και η παραλία της Πλάκας είναι μια πολύ καλή επιλογή αφού η έκτασή της θα σας δώσει τη δυνατότητα των πολλών και διαφορετικών επιλογών, τα πεντακάθαρα νερά, η αμμουδιά της και το τοπίο ανταποκρίνονται και στους πιο απαιτητικούς. Η δύση του ηλίου είναι κάτι το ξεχωριστό και αξίζει τον κόπο να περιμένετε ως την κατάλληλη στιγμή.  

Το βράδυ σας περπατήστε στην παλιά αγορά της Χώρας όπου θα συναντήσετε μαγαζιά κάθε λογής καθώς και εξαιρετικές επιλογές για φαγητό και συνεχίστε στα γύρω στενά του κάστρου που σφύζουν από ζωή. Τα μαγαζιά με ενθύμια και άλλα περισσεύουν και υπάρχουν και μερικά όμορφα μπαρ με θέα τόσο το κάστρο όσο και το λιμάνι για ατμοσφαιρικές στιγμές.