go to home
» Νέα / Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2011

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2011

Η ιστορία και ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής

Από το 1982, κάθε 21 Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του καλοκαιρινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού κ. ξεκίνησε στην Γαλλία η Ημέρα Γιορτής της Μουσικής, η οποία έγινε γρήγορα θεσμός και από το 1985 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με τον ίδιο σκοπό.

Η χώρα μας είναι η πρώτη στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή εκτός Γαλλίας, όταν το 1985 η Αθήνα έγινε η 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από τότε η Γιορτή της Μουσικής πήρε Ευρωπαϊκή διάσταση και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Σήμερα στην Ευρώπη 22 χώρες έχουν πια καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ως ετήσια θεσμική εκδήλωση, καθιστώντας την ως το μεγαλύτερο μουσικό και πολιτιστικό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη.


Οι κεντρικές ιδέες της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την 21η Ιουνίου ή για περισσότερες μέρες με κεντρικό άξονα την 21η .
Ερασιτέχνες μουσικοί μοιράζονται τη σκηνή με επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μουσικές όλων των ειδών.
Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής – Φιλοσοφία


Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι «η μουσική ενώνει». Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσφέρει την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες (160.000 γιόρτασαν μαζί μας το 2010), να δουν από κοντά -και πάντα δωρεάν- το πραγματικό μεγαλείο του πολιτισμού, επιλέγοντας μεταξύ δεκάδων εκπροσώπων όλων των ειδών μουσικής - από rock μέχρι κλασσική και από electro μέχρι pop. Και παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να ακουστούν σε ένα ευρύ κοινό. Για αυτό και όταν μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, δεν αναφερόμαστε μόνο στις συναυλίες. Είναι η ένωση της της μουσικής, των μουσικών, της πόλης και των κατοίκων της.

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Νάξο

Για πρώτη φορά φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα πραγματοποιηθεί και στο νησί μας τη Νάξο.

Οι εκδηλώσεις του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής αποσκοπούν στο να προσφέρουν την ευκαιρία σε όλα τα είδη μουσικής να ακουστούν με ίσες ευκαιρίες στο ευρύ κοινό και να ενώσουν καταξιωμένους επαγγελματίες, φιλόδοξους ερασιτέχνες και κοινό σε μια μεγάλη και μοναδική στιγμή: την Γιορτή της Μουσικής.

Παρόλο που η Γιορτή διοργανώνεται για πρώτη φορά στο νησί μας έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε σημαντικούς καλλιτέχνες, μπάντες από άλλες πόλεις, τοπικούς καλλιτέχνες και ανερχόμενους νέους μουσικούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο φάσμα της Μουσικής.

Θα παρουσιάσουν ένα ζωντανό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ικανό να καλύψει όλες τις μουσικές προτιμήσεις και ποιοτικά άρτιο. Το κοινό της Νάξου αλλά και οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ζωντανά, αρκετά απ' αυτά ίσως και για πρώτη φορά, μουσικά είδη όπως: Ροκ, Παραδοσιακή Έντεχνη, Χιπ Χοπ, Εναλλακτική Τζαζ, Ρέγκε, Κρητική Μουσική, μέχρι Γουορλντ και Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας.

Η επιτυχία της Γιορτής της Μουσικής στη Νάξο μπορεί να προωθήσει και να προβάλει Πανελλήνια αλλά και Πανευρωπαϊκά το νησί μας αφού εκτός από τους Τοπικούς και Εθνικούς Χορηγούς Επικοινωνίας (ΕΡΤ, MAD, EΡΑ, Ελευθεροτυπία κλπ) το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και οι συμμετέχουσες πόλεις προβάλλονται μέσω του διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Επειδή όμως η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής χωρίς τον κόσμο απλά δεν είναι... γιορτή, για αυτό και το κάλεσμα απευθύνεται σε κάθε πολίτη χωρίς εξαιρέσεις, μιας και όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη και δωρεάν για το κοινό πρόσβαση.

Ο μεγαλύτερος μουσικός θεσμός της Ευρώπης που γιορτάζεται στην Ελλάδα για 12η χρονιά και για πρώτη φορά στη Νάξο μας καλεί να αφήσουμε έστω και για λίγο στην άκρη τα προβλήματά και να αφεθούμε στους ρυθμούς της μουσικής.

Ελάτε λοιπόν να γιορτάσετε τη χαρά της Μουσικής, να ζήσετε στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής!

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις 21 και 22 Ιουνίου στην Πλατεία Μανδηλαρά στην Παραλία της Χώρας, έχουν όλες δωρεάν είσοδο και ώρα έναρξης 20:00 .

Την πρώτη ημέρα, Τρίτη 21 Ιουνίου, στη σκηνή θα ανέβουν:

Rocks on the Road (Αθήνα - Ροκ) » ιστοσελίδα
Deron (Αθήνα – Hip Hop) » ιστοσελίδα
Αφανείς (Νάξος – Έντεχνα Παραδοσικά)
Sistah Jammaroots and the Oscillators (Αθήνα - Reggae) » ιστοσελίδα

Τη δεύτερη ημέρα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στη σκηνή θα ανέβουν:

Νίκος Καραβίας (Νάξος - Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας)
Lemonostifel (Θεσσαλονίκη – Εναλλακτική) » ιστοσελίδα
Oramatistes (Πάρος - Hip Hop) » ιστοσελίδα
A' θέλομε (Αθήνα - Παλιά Κρητικά και Σύγχρονα Ελληνικά)
Βασίλης Βασιλάτος - Ιστορίες για Κρουστά (Αθήνα – World Music) » ιστοσελίδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε στο νησί μας η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, παράλληλα με άλλες 34 πόλεις απ' όλη την Ελλάδα και 22 χώρες τις Ευρώπης.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Πλατεία Μανδηλαρά στην Παραλία της Χώρας στις 21 και 22 Ιουνίου. Παρόλο που η Γιορτή διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο νησί μας είχαμε την τύχη να ακούσουμε σημαντικούς καλλιτέχνες, μπάντες από άλλες πόλεις, τοπικούς καλλιτέχνες και ανερχόμενους νέους μουσικούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα της Μουσικής.

Συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα εμφανίστηκαν οι Rocks on the Road (Αθήνα – Ροκ), ο Deron (Αθήνα – Hip Hop), οι Αφανείς (Νάξος – Έντεχνα Παραδοσιακά) και οι Sistah Jammaroots and the Oscillators (Αθήνα – Reggae). Τη δεύτερη ημέρα εμφανίστηκαν ο Νίκος Καραβίας (Νάξος - Ρεσιτάλ Κλασσικής Κιθάρας), οι Lemonostifel (Θεσσαλονίκη – Εναλλακτική), οι Oramatistes (Πάρος - Hip Hop), οι Α' θέλομε (Αθήνα - Παλιά Κρητικά και Σύγχρονα Ελληνικά) και ο Βασίλης Βασιλάτος με τις Ιστορίες για Κρουστά (Αθήνα – World Music). Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υποστηρικτές και χορηγούς για τη βοήθειά τους:
το Σύλλογο Ξενοδόχων Νάξου που προσέφερε τη φιλοξενία στους μουσικούς τα εστιατόρια Κόζι, Έλλη, Μάρω, Girasole και Scirocco που πρόσφεραν τα γεύματατα τα μπαρ Cosa Nostra και Bossa Nova, το Δικηγορικό Σύλλογο Νάξου για τη συνεισφορά τους στην αγορά των εισιτηρίων και τη Blue Star Ferries για την έκπτωση που προσέφερε το Μιχάλη Μαθιάσσο – Power Sound για την ηχητική κάλυψη τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μεσόγειος και Ραδιοφωνία Κυκλάδων, τις εφημερίδες “Μάσκα” και “Το Βήμα της Νάξου”, το κανάλι Ζεύς, και τα ηλεκτρονικά έντυπα “naxos news” και “this is naxos.gr” για την επικοινωνιακή τους χορηγία το γραφίστα “runway.gr” και τη διαφημιστική “Σπείρα” για τις αφίσες το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου για τη χορηγία και τη φιλοξενία τους το Σπύρο Παπαδόπουλο και την Συν+αξία για την υποστήριξή τους.

Ως διοργανωτές νιώθουμε ότι επιτύχαμε, όχι μόνο επειδή η διοργάνωση εξελίχθηκε ομαλά και η συμμετοχή του κόσμου ήταν σημαντική, αλλά επιπλέον επειδή αρκετοί νέοι από το νησί μας εκδήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής του επόμενου έτους. Μάλιστα μια μπάντα από νέους της Νάξου πήρε την πρωτοβουλία και μετά το κλείσιμο της δεύτερης ημέρας ανέβηκε στη σκηνή και έπαιξε μερικά κομμάτια. Ήταν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα του διήμερου.

Ευχαριστούμε τον κόσμο της Νάξου και τους επισκέπτες της για τη συμμετοχή τους και τα θετικά σχόλιά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ τουρίστες που απλά διέρχονταν την παραλία, όχι μόνο παρακολούθησαν όλες τις συναυλίες, αλλά επανήλθαν και τη δεύτερη ημέρα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής του χρόνου, στις 21 Ιουνίου.
Τέλος παρακαλούμε όποιος έχει ηχητικό υλικό, βίντεο ή φωτογραφίες που θέλει να μοιραστεί μαζί μας, να επικοινωνήσει στο yiannis@karpontinibros.gr . Το ίδιο e-mail ισχύει για οποιοδήποτε σχόλιο ή για όποια μπάντα ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής το 2012.

Γιάννης Καρποντίνης
Τοπικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στη Νάξο.