Γαλήνη

Βρίσκεται σε ένα κατάφυτο μέρος που το περιβάλλον και μόνο θα σας αποζημιώσει.
Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια του και συνομιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους του γνωρίζοντας έτσι τον τρόπο ζωής τους, ξαποστάστε στα μαγαζιά του για μια ρακή ή κάποιον μεζέ.

Στο βόρειο κομμάτι με κατεύθυνση τον Απόλλωνα στα 6 χιλιόμετρα από τη Χώρα θα συναντήσετε το όμορφο αυτό χωριό που βρίσκεται στο ύψωμα λίγο πριν την κοιλάδα των Εγγαρών. Γραφικό χωριό με σοκάκια και ασπρισμένα σπιτάκια που διαθέτουν το καθένα τον κήπο του. Οι κάτοικοί του, γύρω στους 200, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία αφού η κοιλάδα που απλώνεται μπροστά τους παρέχει τη δυνατότητα για διάφορες καλλιέργειες όπως αμπέλια, οπωροφόρα και κηπευτικά είδη. Το χωριό έχει πολλούς νέους κατοίκους και παιδιά και το κέντρο του βρίσκεται στην πλατεία που συναντάς το καφενείο και δυο ταβέρνες.

Οι δραστήριοι κάτοικοι διοργανώνουν τον δεκαπενταύγουστο ένα μεγάλο πανηγύρι προς τιμή της Παναγίας και στο τέλος του καλοκαιριού στις 29 Αυγούστου γιορτάζεται ο Άγιος Ιωάννης ο νηστευτής. Αν βρεθεί κανείς τις απόκριες θα γίνει θεατής των φουστανελάδων ή κορδελάτων, ενός χορευτικού εθίμου ζωντανού εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Και μετά την περίοδο των Αποκριών μπορεί το Πάσχα να δει στημένες τις περιφάνες του επιταφίου και τα μάσκουλα που σημαίνουν την ανάσταση του Χριστού. Όπως καταλαβαίνει κανείς η Άχαψη, το άλλο όνομα, διατηρεί πολύ ζωντανά τα έθιμα και αξίζει τον κόπο να γίνεται μάρτυρας κατά την επίσκεψή σας κάποιων από αυτά.

Τέλος σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Μονή της Υψηλοτέρας που κτίστηκε το 1660 από τον ορθόδοξο Ιάκωβο Κόκκο και αποτελεί λόγω της ιδιαιτερότητας της αρχιτεκτονικής της ένα από τα σημαντικότερα καστρομονάστηρα του νησιού. Χαρακτηριστικός ο στρογγυλός πύργος στα νοτιοδυτικά του καθώς επίσης και το καθολικό που βρίσκεται στο εσωτερικό και είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ψηλοτέρα.Ο πύργος της Υψηλής είναι ιδιωτικός και επισκέψιμος με είσοδο 3,5 ευρώ.
this is naxos magazine
Sponsors