Δανακός

Ορεινό χωριό σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χώρα κτισμένο ανάμεσα σε δυο πλαγιές πλούσιο σε βλάστηση. Για το όνομα του χωριού υπάρχουν δυο περιπτώσεις, είτε πως οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν Δαναοί είτε από τα καλάμια (δάναξ στα αρχαία) που είναι πλούσια στην περιοχή. Μάλιστα οι ντόπιοι ασχολούνταν έντονα με τις καλαμένιες δημιουργίες. Επίσης ασχολούνται με την πέτρα και είναι από τους καλύτερους και πιο διάσημους μαστόρους του νησιού. Η κτηνοτροφία αποτελεί ασχολία τους καθώς και η γεωργία και όλοι διαθέτουν μικρούς κήπους και μπαξέδες με ποτιστικά αφού το νερό είναι πλούσιο, άλλωστε το μαρτυρούν και οι επτά νερόμυλοι που στις μέρες μας πια δε λειτουργούν.

Στην πηγή θα συναντήσει ο επισκέπτης έναν τεράστιο πλάτανο που με τη σκιά του το καλοκαίρι αποτελεί μια όαση με το νερό να τρέχει και το μέρος να σε γαληνεύει. Εδώ το καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια οι δραστήριοι κάτοικοι διοργανώνουν ένα φεστιβάλ μουσικής με γνωστά ελληνικά ονόματα με μεγάλη επιτυχία.

Επίσης το χωριό συνδέεται και με το λόρδο Μπάυρον αφού φημολογείται πως έζησε εκεί για μερικά χρόνια. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η περίφημη Μονή Χριστού Φωτοδότη, ένα από τα πιο επιβλητικά καστρομονάστηρα της Νάξου με τη θέα στα γειτονικά νησιά μοναδική. Δεσπόζει με την αρχιτεκτονική του και εναρμονίζεται απόλυτα με τη φύση αποτελώντας αναμφισβήτητα κόσμημα του νησιού.
this is naxos magazine
Sponsors