Εγγαρές

Στο βόρειο οδικό τμήμα και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τη Χώρα βρίσκεται το χωριό των Εγγαρών μέσα στον ομώνυμο καταπράσινο κάμπο. Ο Νίκος Καζαντζάκης το αποκαλεί ως «επίγειο παράδεισο» στο βιβλίο του ¨Αναφορά στο Γκρέκο¨ αφού περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του όταν έζησε στη Νάξο.
Οι κάτοικοι περίπου 200 ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία αφού ο κάμπος τους δίνει πολλές δυνατότητες. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η Κοίμηση της Θεοτόκου και δίπλα της βρίσκεται η πέτρινη πλατεία που παίζουν τα κοπελάκια (παιδάκια).
Στο χωριό υπάρχουν καφενεία και δυο ταβέρνες με εξαιρετικό σπιτικό φαγητό καθώς επίσης και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα δυο αναπαλαιωμένα ελαιοτριβεία και το παλιό μαρμάρινο γεφύρι με τις δυο καμάρες του. Στη Μέσα γειτονιά κατά μήκους του ποταμού υπάρχουν νερόμυλοι σε καλή κατάσταση. Τέλος δίπλα στον κάμπο υπάρχει λίμνη που φιλοξενεί διάφορα πουλιά, ανάμεσά τους τον «καλαμοκανά» και στο τελείωμα αυτής βρίσκεται η παραλία του Αμμίτη με την τεράστια αμμουδιά που τα κύματά της προσφέρουν τη χαρά σε αυτούς που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ.

Τα έθιμα του χωριού ζωντανεύουν έντονα τις απόκριες με τους φουστανελάδες και τα βιολιά και το Πάσχα με τις περιφάνες (καλάμια δεμένα που παίρνουν φωτιά) στον επιτάφιο και τα μάσκουλα (αυτοσχέδιες κροτίδες) που δίνουν το στίγμα τους. Το καλοκαίρι διοργανώνεται στα μέσα Αυγούστου μεγάλο πανηγύρι στο δημοτικό σχολείο με ξεφάντωμα ως το πρωί.
this is naxos magazine
Sponsors