Κεραμωτή

Ένα από τα πολύ όμορφα ορεινά και ακόμα παραδοσιακά χωριά της Νάξου σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χώρα, ανάμεσα στα βουνά Κόρωνος και Βουνό, χωμένο σε μια πλούσια βλάστηση που σίγουρα αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για Κυκλάδες. Άλλωστε το χωριό διαθέτει άφθονο νερό και έναν μοναδικό καταρράκτη που είναι ορατός ακόμα και κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Υπάρχουν και δυο εγκαταλελειμμένοι νερόμυλοι που στο παρελθόν ήταν ζωτικής σημασίας για την οικονομία των κατοίκων σε συνδυασμό με το ορυκτό της σμύριδας. Σήμερα οι λιγοστοί του κάτοικοι, γύρω στους 60, ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία ωστόσο το χωριό είναι διάσημο και για το μέλι και το κρασί του.

Το χωριό της Κεραμωτής είναι έτσι κτισμένο που δεν επιτρέπει τα αμάξια να εισβάλλουν διατηρώντας ακόμα πιο αυθεντική την εικόνα της. Λίγο πιο κάτω από την  πλατεία, πλάτσα σύμφωνα με τους Νάξιους, υπάρχει ένα μικρό καφενεδάκι για να ξεδιψάσετε και να κεραστείτε γνωρίζοντας τους αυθεντικά φιλόξενους κατοίκους του. Η εκκλησία του χωριού στεγάζει και το λαογραφικό μουσείο και το καλοκαίρι τιμούν την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως με ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού πλούσιο σε κρασί , φαγητό και χορό πλάι στο ρέμα του ποταμού.

Αναμφίβολα η Κεραμωτή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παράδοσης και της αυθεντικότητας, εκεί που ο σύγχρονος πολιτισμός δεν έχει παρέμβει ακόμα, εκεί που το τοπίο είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο που ο επισκέπτης μπορεί να το βιώσει με τον πιο έντονο τρόπο.
this is naxos magazine
Sponsors