Μονή

Ορεινό χωριό στο κέντρο του νησιού και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Χώρα. Κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων με μοναδική θέα που ατενίζει τον κατάφυτο κάμπο της Τραγαίας, το όρος Ζα αλλά και στο βάθος τη θάλασσα. Τα άσπρα σπίτια της συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο με την πλούσια βλάστηση τριγύρω και δένουν αρμονικά και περήφανα με το όρος Φανάρι.
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το ηρώο όπου παρκάρετε και περπατάτε στα στενά σοκάκια, συναντάτε πέτρινες δημιουργίες, ξακουστοί οι ντόπιοι στο νησί, την πλατεία και καφενεδάκια. Απαραίτητη μια στάση για να δοκιμάσετε τα γλυκά εδέσματα αλλά και τα εξαιρετικά τυριά και κρασί των κατοίκων που μπορείτε και να αγοράσετε.

Διάσημες είναι οι γυναίκες του χωριού για τα υφαντά τους, παράδοση που συνεχίζεται και στις μέρες μας στις νεότερες γενιές. Στο διάβα σας θα συναντήσετε και παλιά λιοτρίβια και την παρουσία ευγενικών γλυκών ανθρώπων που με χαρά θα σας παρουσιάσουν τις ομορφιές του τόπου τους.

Φεύγοντας από το χωριό υπάρχει ένα εργαστήριο ξυλογλυπτικής που αξίζει λίγο από το χρόνο σας αφού οι κατασκευές κυρίως από το ξύλο της ελιάς είναι μοναδικές. Συνεχίζοντας ο δρόμος θα σας φέρει στην Παναγία τη Δροσιανή. Μοναδικό μνημείο που τοποθετείται χρονικά τον 6ο αιώνα και διαθέτει σπανιότατες τοιχογραφίες του 8ου αιώνα με πιο σημαντική αυτή που εμφανίζεται η Παναγία με το Χριστό μαζί. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή μετά την Αποκαθήλωση οι κάτοικοι προσφέρουν άφθονη ρακή, ξεροτήγανα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα στην υπέροχη αυλή της.
this is naxos magazine
Sponsors