Μύλοι

Πρόκειται για ένα άγνωστο σχετικά χωριό της Νάξου που ωστόσο το ενδιαφέρον και η ομορφιά του είναι απαράμιλλη. Ανήκει στην περιοχή των Μελάνων ανάμεσα στο Κουρουνοχώρι και τις Μέλανες.

Χωρίζεται το χωριό σε τρία μέρη, στους Πάνω, τους Μεσαίους και τους Κάτω Μύλους. Όπως γίνεται αντιληπτό οι νερόμυλοι του χωριού κατείχαν ξεχωριστή σημασία στη ζωή του τόπου, θα το διαπιστώσετε ακολουθώντας τη διαδρομή του νερού από το Κουρουνοχώρι προς τους Μύλους. Μια διαδρομή πλούσια σε βλάστηση και εικόνες που ξαφνιάζουν για τα δεδομένα των Κυκλάδων. Η βόλτα στο χωριό θα σας φέρει σε παραδοσιακά σπίτια με αυλές, μυτάτα και μαγειριά που παραπέμπουν στις παλιές εποχές.
Στους Μεσαίους Μύλους θα συναντήσετε διώροφα κτίσματα μεταγενέστερης εποχής το ένα δίπλα στο άλλο ξεχωριστής ομορφιάς με πλήρη σεβασμό στην παράδοση. Οι λιγοστοί ντόπιοι θα σας καλωσορίσουν και θα σας ξεναγήσουν στο σπιτικό τους προσφέροντας σας τοπικές λιχουδιές. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε παραδοσιακά υφαντά και έπιπλα που κοσμούν το χώρο.
Κινούμενοι στα ασπρισμένα καλντερίμια θα φτάσετε στους Πάνω Μύλους που θα απολαύσετε στο έπακρο τη βλάστηση και την αρμονία με το νερό, οι καταρράκτες και οι νερόμυλοι χαρακτηριστικά δείγματα της πλούσιας φύσης. Στον οικισμό αυτό παρατηρείται μια σημαντική προσπάθεια αναπαλαίωσης παλιών σπιτιών και νερόμυλων.

Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να διασχίσετε το μονοπάτι κατά μήκος της φυσικής διαδρομής του νερού που οδηγεί στο αρχαίο υδραγωγείο του Φλεριού, ενός αξιοθέατου μοναδικού κάλλους και ιστορίας.   
this is naxos magazine
Sponsors