Εξερεύνησε / Ιστορία

Πρώιμη αρχαιότητα (4η χιλιετία - 700 π.Χ)

Η ιστορία της Νάξου αρχίζει από πάρα πολύ παλιά όταν κατοικήθηκε πρώτη φορά την 4η χιλιετία π.Χ. Το νησί διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Κυκλαδικό χώρο αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό.

Αρχαϊκά χρόνια (700 - 480 π.Χ)

Μετά την μυκηναϊκή και γεωμετρική περίοδο η Νάξος επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο στην πολιτιστική δημιουργία. Πρόκειται για την περίοδο που οι αρχαίοι νάξιοι τεχνίτες.

Κλασικά χρόνια (490-404 π.Χ)

Στη διάρκεια της κλασικής εποχής και συγκεκριμένα το 490 π.Χ οι κάτοικοι του νησιού δεν πρόβαλλαν σθεναρή αντίσταση απέναντι στους Πέρσες κατακτητές και έψαξαν τρόπους διαφυγής στο ηπειρωτικό τμήμα της Νάξου.

Βυζαντινά χρόνια (4ος-13ος αιώνας μ.Χ)

Το πλήθος των βυζαντινών εκκλησιών στην περιοχή του Σαγκρίου και στο λεκανοπέδιο της Τραγαίας μαρτυρούν την έντονη παρουσία του Βυζαντίου την περίοδο αυτή. Για το λόγο αυτό γίνεται άλλωστε λόγος για έναν μικρό Μυστρά.

Ενετοκρατία

Το 1207 ο Μάρκος Σανούδος κατακτά τη Νάξο και την Άνδρο και ιδρύει το Δουκάτο του Αιγαίου πελάγους με πρωτεύουσα τη Νάξο και ανακηρύσσεται ως Δούκας.

Τουρκοκρατία

Οι Κυκλάδες δε γνώρισαν τους τούρκους κατακτητές αφού η απειλή των πειρατών τους κράτησε μακριά και η παρουσία τους στη Νάξο ήταν αμυδρή.

Νεότεροι χρόνοι

Το πολύπαθο νησί της Νάξου γνώρισε πολλούς κατακτητές αλλά προσπάθησαν οι κάτοικοί του να εξεγερθούν. Το 1595 το έκαναν ενάντια στους Τούρκους.

Μυθολογία

Η μυθολογία αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο στον πολιτισμό και την ιστορία της Νάξου. Τα ονόματα του Δία του βασιλιά των θεών, της Δήμητρας, του Απόλλωνα, του Διονύσου, της Σεμέλης, του Θησέα και της Αριάδνης.
this is naxos magazine
Sponsors