Παναγία η Δροσιανή

Μετά το χωριό της Μονής κινούμενοι προς τη Τραγαία στο αριστερό σας χέρι βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βυζαντινής ιστορίας. Το νησί της Νάξου συνέχισε και την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Αιγαίο και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τις 130 περίπου βυζαντινές εκκλησίες που είναι διάσπαρτες στην επικράτειά του.

Η εκκλησία αυτή αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ναούς της Ελλάδας και με τις σπάνιες τοιχογραφίες της ένα από τα σημαντικότατα δείγματα βυζαντινής εκκλησιαστικής ζωγραφικής.

Η προέλευση του ονόματος ποικίλλει ανάμεσα σε διάφορες παραδόσεις, πιθανότατα προέρχεται από τη λέξη δροσιά λόγω του περιβάλλοντος. Ωστόσο υπήρχε η άποψη πως κάθε φορά που το χωριό απειλούνταν η εικόνα «ίδρωνε» καθώς και ότι «δρόσιζε» τους ντόπιους με θαύματα.

Διαθέτει τρεις κόγχες και είναι κτισμένη με λίθους και πλάκες στη στέγη της, η γενικότερη κατασκευή μάλλον ερμηνεύει το χώρο ως παλιό μαυσωλείο. Χρονολογικά τοποθετείται στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 7ου αιώνα.
Οι νωπογραφίες του πρώτου στρώματος ανήκουν πριν την περίοδο της εικονομαχίας και συντελούν άμεσα στο  ιστορικό κενό της περιόδου εκείνης της βυζαντινής ζωγραφικής (7ο αιώνα). Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκονται και οι νωπογραφίες του δεύτερου στρώματος (12ος- 13ος αιώνας) που σήμερα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Στο πρώτο στρώμα της εικονογράφησης του 6ου αιώνα απεικονίζονται η Δέηση και οι Άγιοι, η Ανάληψη και οι Αρχάγγελοι. Ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας της Νικοποιού που απεικονίζεται η λεπτ’η προσεγμένη μορφή της Παναγίας μαζί με Χριστό. Το μαρμάρινο τέμπλο καθώς και το εικονοστάσι ανήκουν στον 6ο αιώνα και φέρουν περίτεχνο διάκοσμο από σταυρούς ανάμεσα σε έλικες και φύλλα.

 Μοναδική είναι η απεικόνιση του Κυρίου που συναντά κανείς στο θόλο. Απεικονίζεται με δυο πρόσωπα, στο ένα έχει γενειάδα σε ώριμη ηλικία και στο άλλο με μικρό μούσι σε νεαρή ηλικία. Η διπρόσωπη αυτή απεικόνιση αποδίδεται στην διπλή του φύση ανθρώπινη και θεία. Μεταξύ των τοιχογραφιών υπάρχουν αναθηματικές επιγραφές και τα τέσσερα σύμβολα των Ευαγγελιστών.    

Όποιος  βρεθεί στη Νάξο το Πάσχα έχει την ευκαιρία την Μεγάλη Παρασκευή μετά την Αποκαθήλωση του Χριστού να γιορτάσει με σεμνότητα στον προαύλιο χώρο μαζί με τους κατοίκους της Μονής που κερνάνε τους επισκέπτες με ρακές, δίπλες, πρόσφορα, ξηρούς καρπούς και άλλα τοπικά καλούδια.
this is naxos magazine
Sponsors