Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης

Ακόμα ένα σημαντικό δείγμα βυζαντινής κληρονομιάς στην κοιλάδα της Τραγαίας που δίκαια χαρακτηρίζεται βυζαντινό πάρκο με το πλήθος των εκκλησιών της. Όταν μπείτε στο χωριό Χαλκί θα δείτε πινακίδα που σας οδηγεί στο βυζαντινό ναό μέσα από ένα βατό μονοπάτι, η διαδρομή είναι απολαυστική ανάμεσα σε ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα.
Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς οικοδομήθηκε. Πιθανώς είναι κτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό και στο εσωτερικό της κάποιοι τάφοι μάλλον δεν είναι χριστιανικοί. Το εσωτερικό της εντυπωσιάζει αφού είναι εξ ολοκλήρου ζωγραφιστό. Οι νωπογραφίες του 11ου αιώνα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο ναός είναι λιθόκτιστος και χαρακτηρίζεται για το μέτρο και την αρμονία του. Ο θόλος στηρίζεται σε τέσσερις κίονες με πλαϊνά κλίτη που σχηματίζουν ένα ισοσκελή σταυρό, τεχνοτροπία σπάνια στη Νάξο. Ο νάρθηκας της έχει μια επιγραφή που αναφέρεται στο Πρωτοσπαθάριο και φέρει στρώματα εικονογράφησης του 12ου αιώνα και μετά. Το πλούσιο φως που διεισδύει κάνει το εσωτερικό του ναού ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Το πλήθος των νωπογραφιών και ο τρόπος που είναι τοποθετημένες καθιστούν  το ναό μοναδικό δείγμα βυζαντινής κληρονομιάς. Κύριες μορφές απεικόνισης είναι αυτές του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Η ζωγραφική έχει πολλές λεπτομέρειες και ήπια χρώματα και πρόκειται για δουλειά από αναγνωρισμένο καλλιτέχνη.
this is naxos magazine
Sponsors