Κάστρο της Χώρας

Πρόκειται για τη μεσαιωνική κατασκευή που έκτισε το 1207 ο δούκας της Νάξου εκείνη την περίοδο, Μάρκος Σανούδος, σύμφωνα με την τοπική παράδοση και έκτοτε κατοικείται συνεχώς ως και τις μέρες μας. Είναι από τα ελάχιστα σωζόμενα κάστρα της Ελλάδας με συνεχή παρουσία κατοίκων στο πέρασμα των αιώνων.

Η κατασκευή αυτή είχε σα στόχο να φιλοξενήσει τους κατακτητές και να τους διαφοροποιήσει από τον υπόλοιπο ορθόδοξο πληθυσμό του νησιού, όντας οι ίδιοι διαφορετικοί με τις δικές τους συνήθειες και παραδόσεις. Το κάστρο έχει προσανατολισμό προς τη θάλασσα αλλά δεν επικοινωνεί με αυτή αφού σκοπός του ήταν η προστασία του από τις επιδρομές των επίδοξων κατακτητών και πειρατών.

Η ανάβαση προς αυτό είναι εύκολη, υπάρχουν πινακίδες που θα σας οδηγήσουν. Η ξενάγησή σας ξεκινά από τις δυο εισόδους του, είτε στα βόρεια που βρίσκεται η Τρανή Πόρτα είτε στα δυτικά στο Παραπόρτι. Όποια διαδρομή και αν επιλέξετε αυτή κυκλικά θα σας οδηγήσει στην κορυφή του λόφου και τέλος στην αντίθετη πόρτα-έξοδο.

Περπατώντας το Κάστρο θα μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή, θαρρεί κανείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει και η ατμόσφαιρα είναι μυσταγωγική. Διαβείτε τα στενά σοκάκια, παρατηρείστε τα περίφημα αρχοντικά ενετικά σπίτια με τα οικόσημά τους, τα βόλτα με τις κατασκευές από καλάμια και ξύλα, τις εκκλησίες αλλά και τις περίφημες αυλές των λαϊκών σπιτιών με τους προσεγμένους κήπους.

Επισκεφθείτε το Ενετικό Μουσείο δίπλα στη Τρανή Πόρτα, το Βυζαντινό που στεγάζεται στο  Πύργο των Κρίσπι, το μοναδικό από τους 12 Πύργους του Κάστρου που σώζεται σήμερα και τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο με μοναδικά εκθέματα. Στην περιήγησή σας ακόμα θα συναντήσετε την Καθολική Μητρόπολη, τη Σχολή των Ουρσουλινών, τη σχολή των Ιησουιτών που αργότερα στέγασε την Εμπορική Σχολή (απόφοιτός της ο Ν. Καζαντάκης) καθώς και τη CapellaCasazzaτο παρεκκλήσι του Σανούδου δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο.

Ολοκληρώνοντας τη βόλτα σας ο δρόμος θα σας φέρει είτε στην πλατεία του Πραντούνα που μπορείτε να κατηφορίσετε προς την παραλία της Χώρας είτε στην παλιά αγορά της Νάξου με τα πολλά ταβερνάκια και μαγαζάκια που σας περιμένουν οι φιλόξενοι κάτοικοι για να σας εξυπηρετήσουν. 
this is naxos magazine
Sponsors