Απάνω Κάστρο

Κοντά στο χωριό της Ποταμιάς θα συναντήσετε μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο Απάνω Κάστρο, η διαδρομή δεν είναι εύκολη αλλά όταν φτάσετε θα συνειδητοποιήσετε πως άξιζε τον κόπο. Σε υψόμετρο 420μ. δεσπόζει επιβλητικό και έχει θέα στα ανατολικά την κοιλάδα της Τραγαίας και στα δυτικά το χωριό της Ποταμιάς. Η θέση στην οποία βρίσκεται δηλώνει πως αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη κεντρική Νάξο και ειδικά για την περιοχή της Δρυμαλίας.

Στα τείχη του κοντά είναι κτισμένα τα βυζαντινά εκκλησάκια της Παναγιάς της Καστριανής και του Αγίου Γεωργίου. Στην περιοχή όμως συναντά κανείς και δυο αρχαία νεκροταφεία. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν το όνομα «Σκλάβες» που πιθανότατα προέρχεται από τις επιθέσεις των πειρατών που τους αιχμαλώτιζαν. Επίσης συναντάται το όνομα «Κουτσοχεράδο» πάλι εξαιτίας των πειρατών που κατακρεούργησαν τους κατοίκους του.

Το Κάστρο αποτέλεσε κατοικία του Δούκα του νησιού και ανοικοδομήθηκε από τον Μάρκο Σανούδο που τελικά επέλεξε για κατοικία του το Κάστρο της Χώρας. Σήμερα το Απάνω Κάστρο στέκει επιβλητικό όπως και την περίοδο της ακμής του και στην επίσκεψή σας θα αφουγκραστείτε τη δύναμη του παρελθόντος του.    
this is naxos magazine
Sponsors