Εξερεύνησε / Μνημεία / Προϊστορικά

Ναός της Δήμητρας στο Γύρουλα (Σαγκρί)

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το Σαγκρί όπου και θα συναντήσετε την αντίστοιχη πινακίδα λίγο πριν την είσοδο του χωριού στο αριστερό σας χέρι. Η περιοχή ονομάζεται Γύρουλας και ο ναός που είναι αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία κτίσματα της Νάξου.

Ναός του Απόλλωνα (Πορτάρα)

Πρόκειται για την πιο επιβλητική Πόρτα των Κυκλάδων, τη γνωστή στους ντόπιους Πορτάρα στη θέση Παλάτια. Στο βράχο πάνω δεσπόζει με το μεγάλο της μέγεθος διαστάσεων 54μ επί 28μ. Ήταν η πόρτα του ναού αφιερωμένου στο θεό Απόλλωνα στο νησάκι Παλάτια.

Ναός του Διονύσου στα Ύρια

Μόλις 3 χλμ από τη Χώρα της Νάξου στην περιοχή Λειβάδια θα συναντήσετε έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Αιγαίου. Πρόκειται για το αρχαίο ιερό του Ναού του Διονύσου.

Πύργος του Χειμάρρου

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου και μαζί με την Πορτάρα αποτελεί σημείο αναφοράς του νησιού. Βρίσκεται ανάμεσα στο Φιλότι και την παραλία του Καλαντού. Στο χωριό του Φιλοτίου θα συναντήσετε πινακίδα που θα σας κατευθύνει.

Κούρος των Μελάνων

Κινούμενοι από τις Μέλανες προς τον Κυνίδαρο θα συναντήσετε πινακίδα που θα σας οδηγήσει στο αρχαίο λατομείο του Φλεριού και στον ομώνυμο Κούρο.

Κούρος του Απόλλωνα

Στο βόρειο τμήμα της Νάξου στο γραφικό ψαροχώρι του Απόλλωνα θα συναντήσετε το αρχαίο λατομείο στην αρχή του οικισμού. Βρίσκεται σε έναν λόφο και υπάρχει μια επιγραφή που αναγράφει ''όρος χωρίου ιερόν Απόλλωνος''.

Υδραγωγείο του Λύγδαμη στις Μέλανες

Η περιοχή των Μελάνων με τα άφθονα νερά της αποτελούσε από την αρχαιότητα κιόλας πολύ σημαντικό παράγοντα για το νησί της Νάξου. Για το λόγο αυτό ο τύραννος Λύγδαμης κατασκεύασε ένα υδραγωγείο.

Πύργος της Πλάκας

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρίποδες ψηλά στο λόφο του Στρούμπουλα με θέα την κοιλάδα της Πλάκας και του Καταρράκτη. Φέρει επίσης τα ονόματα Παλιόπυργος και Πύργος του Στρούμπουλα από τον ομώνυμο λόφο.
this is naxos magazine
Sponsors