Εξερεύνησε / Μνημεία / Βυζαντινά

Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης

Ακόμα ένα σημαντικό δείγμα βυζαντινής κληρονομιάς στην κοιλάδα της Τραγαίας που δίκαια χαρακτηρίζεται βυζαντινό πάρκο με το πλήθος των εκκλησιών της. Όταν μπείτε στο χωριό Χαλκί θα δείτε πινακίδα που σας οδηγεί στο βυζαντινό ναό.

Παναγία η Δροσιανή

Μετά το χωριό της Μονής κινούμενοι προς τη Τραγαία στο αριστερό σας χέρι βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βυζαντινής ιστορίας.

Μονή του Φωτοδότη (Δανακός)

Βόρεια του Δανακού ακολουθώντας ένα χωμάτινο δρόμο ενός περίπου χλμ θα φτάσετε στο περίφημο μοναστήρι του Φωτοδότη. Στέκεται επιβλητικό σε υψόμετρο 500 μ. με τον ορίζοντα να απλώνεται μπροστά του και τη θέα μαγευτική προς τη Δονούσα.

Παναγία η Πρωτόθρονος

Στο Χαλκί βρίσκεται ακόμα ένα δείγμα της έντονης βυζαντινής παρουσίας στο νησί και ιδιαίτερα στην περιοχή της Τραγαίας. Η ακριβής χρονολογία οικοδόμησης του ναού δεν είναι σίγουρη, κυμαίνεται μεταξύ 9ου και 10ου αιώνα.

Ιερά Μονή Αγιάς

Περπατώντας το μονοπάτι δίπλα στον περίφημο πύργο θα συναντήσετε το μοναστήρι της Αγιάς στα 300μ. Ανάμεσα σε πλούσια τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται αυτή παλιά μονή.

Θεοσκέπαστη - Άγιος Μάμας (Ποταμιά)

Στην περιοχή της Ποταμιάς σε μια κατάφυτη λαγκάδα συναντάμε αυτό το βυζαντινό εκκλησάκι που είναι από τα παλιότερα του νησιού. Τοποθετείται χρονολογικά στα μισά του 9ου αιώνα.
this is naxos magazine
Sponsors